معرفی کامل رشته حقوق برای انتخاب رشته

مشاوره و آموزش در حوزه مهارت ها

شنبه ۲۲ دی ۰۳

معرفی کامل رشته حقوق برای انتخاب رشته

۱۰۱ بازديد

یکی از مهمترین و سرنوشت ساز ترین مراحل کنکور سراسری انتخاب رشته هستش و بعد از اعلام نتایج کنکور سراسری انسانی مهمترین دغدغه شما عزیزان اینه که  چه رشته ای رو برای ادامه تحصیل در دانشگاه انتخاب کنید و اینکه کدوم رشته مناسب شماست. احتمالا ملاک بسیاری از شما هم موقعیت شغلی و اجتماعی بالا و به دنبال اون تمکن مالی و درآمد بالا از طریق تحصیل در اون رشته هستش.

از این رو در این مقاله سعی داریم شما عزیزان رو با رشته حقوق، اولین و پر متقاضی ترین رشته علوم انسانی برای ورود به دانشگاه که همیشه داوطلبین زیادی رو به سمت خودش جذب کرده  آشنا کنیم و اطلاعاتی مفید و مختصر رو از بازار کار رشته حقوق ، شاخه ها و گرایش های رشته حقوق،مهارت های مورد نیاز برای رشته حقوق ، آینده شغلی  و … در اختیارتون قرار بدیم. پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

امیدواریم با کسب یک رتبه خوب و از اون مهم تر یک انتخاب رشته هوشمندانه بتونید در این رشته جذاب و پر مخاطب پذیرفته بشید.

رشته حقوق چیست؟ و مناسب چه کسانی است؟

 رشته ی حقوق از محبوبترین ،جذابترین و پرکاربردترین رشته ها در بین رشته های انبوه داوطلبان گروه علوم انسانی در ایران  و حتی در جهان می باشد تا جایی که وکالت جزو ۱۰ شغل پردرآمد در بسیاری از کشور های جهان قرار گرفته و تقاضای بسیاری برای ورود به این رشته در سرتاسر دنیا وجود دارد.

 رشته حقوق  با وجود قدمت ۷۰- ۶۰ ساله یکی از قدیمی ترین رشته های دانشگاهی ایران و بسیار حائز اهمیت میباشد،در واقع رشته ی حقوق پایه ی اصلی مقرارت و قوانین یک کشور است و به  بررسی روابط میان دولت ها و مردم میپردازد .بدون وجود آن با جامعه ای ناهنجار و جنگل وار روبرو خواهیم شد. یک دانشجوی رشته حقوق با قوانینی که مربوط به روابط بین فردی است، آشنا میشود و بعد از فراگیری این قوانین می تواند برای احقاق حقوق  افراد تلاش نماید.

از دیگر دلایل اهمیت رشته ی حقوق آینده‌ی شغلی متنوع این رشته اعم از وکالت، قضاوت، سردفتری، مشاوره‌ی حقوقی در شرکت‌ها و بانک‌ها و همچنین درآمد بالای این مشاغل می باشد.

بعد از گذراندن دوران کارشناسی و گرفتن مدرک لیسانس حقوق چند انتخاب دارید: ادامه تحصیل از کارشناسی حقوق تا کارشناسی ارشد و  سپس دکترا – شرکت درآزمون کانون وکلا و اخذ پروانه وکالت_ شرکت در آزمون قضاوت و سر دفتری دفاترازدواج و طلاق  و یا تاسیس دفتراسناد رسمی و آزمون مشاوران حقوقی .

توانایی های لازم برای تحصیل در  رشته ی حقوق

به عنوان فردی که قصد دارد در رشته حقوق در دانشگاه ادامه تحصیل دهید آیا می دانید که مهارت‌های مورد نیاز برای تحصیل در رشته حقوق چیست و باید چه ویژگی‌ها و توانایی‌های شخصی داشته باشید و آن ها را تقویت کنید ؟

در قسمت زیر به مهمترین این موارد خواهیم پرداخت :

علاقه

علاقه مهمترین رکن موفقیت یک دانشجوی رشته ی حقوق میباشد و  از نکاتی که  در خصوص انتخاب رشته حقوق مهم است این است که تنها به بعد اقتصادی این رشته فکر نکنید زیرا کسانی که خواهان تحصیل در این رشته هستند باید بسیار سخت کوش بوده و عاشق و دلباخته رشته حقوق باشند و به قصد امرار معاش این رشته را انتخاب نکنند. اگر عاشق این رشته باشید و بتوانید یک حقوقدان موفق شوید مطمئناً قضیه امرار معاش نیز درست خواهد شد.

قدرت استدلال

در کل باید گفت که نحوه استدلال وفن بیان، ابزار کار یک حقوقدان میباشد.دانشجویان رشته حقوق برای موفقیت باید از قدرت درک و تحلیل خوبی برخوردار باشند و در زمینه های مختلف مانند جامعه شناسی و روانشناسی اطلاعات کافی داشته باشند. زیرا معمولا در مورد مشکلی که در زمینه های حقوقی به وجود می آید قوانینی وجود ندارد و شما باید بتوانید با قدرت استدلال بالا حکمی را که در قوانین وجود ندارد با توجه به مسائل موجود استدلال و استنباط کنید.

خلاقیت ذهنی و فن بیان خوب

سخنوری و همچنین قدرت نویسندگی از امتیازهای یک حقوقدان میباشد که با تکیه بر آن ها، نظریه و یا تفکر حقوقی خود را ارائه میدهد. همچنین به کمک این دو مهارت می‌تواند در مقام دفاع از مظلومی برآید  و با زبان سلیس و روان ، دلنشین و تاثیرگذار سخن خود را  به کرسی بنشاند.

تسلط به زبان،ادبیات و نگارش فارسی

یک حقوقدان موفق باید نه تنها با زبان فارسی بلکه با ادبیات فارسی و حتی با دیوانهای شعرای بزرگ ایران آشنا باشد.زیرا منطق حقوق یک منطق اقناعی و خطابی است. یعنی یک حقوقدان باید بتواند کسانی را که مورد خطاب او قرار می‌گیرند و یا دادگاهی را که مامور رسیدگی به دعواست، با زبان سلیس و بلیغ قانع کند، و در جایگاه حقوقدان از عهده پرونده‌های سپرده شده بر آید در نتیجه باید به زبان و ادبیات مسلط باشد.

دارا بودن روابط اجتماعی بالا

 دارا بودن روحیه ای قوی و توانایی قدرت کنترل خشم

تسلط نسبی به ریاضیات

دانش آموختگان این رشته باید اطلاعاتی از ریاضیات داشته باشند زیرا هم محاسبات حقوقی گاهی احتیاج به ریاضی دارد و هم در بحث‌های حقوقی محاسبات نقش مهمی دارند و علم ریاضی به کمک شما خواهد آمد.همچنین یک حقوقدان برای آن که بتواند لایحه‌ای  بنویسد باید سخن او همراه با دلیل و برهان باشد. به همین دلیل لازم است که با منطق نیز آشنا باشد.

دارا بودن هوش هیجانی

دانش آموختگان این رشته باید از هوش هیجانی بالا که لازمه ی آن جسارت ، قدرت استدلال ، خلاقیت ذهنی و فن بیان خوب میباشد برخوردار باشند.

رشته حقوق در مقطع کارشناسی

درس ها و واحدهای رشته حقوق در مقطع لیسانس

طول مدت تحصیل در این رشته ۴ سال می باشد و تعداد کل واحدهای درسی دوره کارشناسی رشته حقوق ۱۳۵ واحد به شرح زیر است:

_دروس عمومی ۲۰ واحد
_ دروس پایه ۱۵ واحد
_دروس اصلی- تخصصی ۹۴ واحد
_دروس اختیاری ۶ واحد

الف)دروس اصلی و تخصصی رشته حقوق:

حقوق اساسی،حقوق جزای عمومی،حقوق جزای عمومی،حقوق بین المللی عمومی،حقوق بین المللی عمومی،حقوق سازمانهای بین المللی،حقوق اداری،اصول فقه،متون فقه ،حقوق تجارت  اشخاص،حقوق تجاری اسناد تجاری،حقوق مدنی کلیات و قراردادها ،حقوق مدنی الزامات خارج از قراردادها ،حقوق مدنی خانواده ،حقوق مدنی عقود معین ،حقوق مدنی شفعه ،آئین دادرسی مدنی،متون حقوق به زبان خارجه ،متون حقوقی به زبان های تخصصی ،آیین دادرسی کیفری،کار تحقیق،حقوق بین المللی خصوصی،جرم شناسی ،حقوق جزای اختصاصی،قواعد فقه،حقوق تطبیقی ،ادله اثبات دعوی ،حقوق کار ،پزشکی قانونی

ب)دروس پایه رشته حقوق :

مقدمه ی علم حقوق،حقوق جزای عمومی،حقوق اساسی،حقوق مدنی اشخاص و حمایت،مبانی علم اقتصاد،عربی،مالیه ی عمومی،مبانی جامعه شناسی

ج)دروس اختیاری رشته حقوق:

بزهکاری اطفال،پلیس عدمی ،کیفر شناسی،حقوق دریایی،حقوق هوایی،داوری بین المللی،اصول رواط بین الملل،آیات الاحکام،حقوق ثبت،حقوق بیمه،حقوق بانکی،اصطلاحات حقوقی به زبان عربی،تامین اجتماعی،حقوق بشر در اسلام،احوال شخصیه در فقه عامه،دادرسی های اختصاصی کیفری،تاریخ حقوق،مالکیت معنوی،فلسفه حقوق،کارآموزی قضایی،رویه قضایی،حقوق و کامپیوتر،حقوق قضایی،حقوق ارتباطات،آمار،جامعه شناسی حقوق،آشنایی با اینترنت

د)دروس عمومی رشته حقوق:

زبان خارجی،معارف اسلامی،تاریخ اسلام،انقلاب اسلامی،متون اسلامی،فارسی،اخلاق اسلامی،تربیت بدنی،تنظیم خانواده

ه)دروس پیش نیاز رشته حقوق:

زبان پیش،فارسی پیش،عربی پیش،فلسفه و منطق پیش،وصیت نامه،روخوانی قرآن

 

تحصیل در مقاطع بالاتر رشته حقوق

گرایش‌های رشته حقوق در مقطع  کارشناسی ارشد :

داوطلبان این رشته می‌توانند جهت قبولی در آزمون کارشناسی ارشد  هم‌زمان برای هر کدام از گرایش ها مطالعه کنند و در آزمون شرکت کنند اما بهتر است تمرکز خود را روی یک گرایش بگذارند تا هم‌زمان کم نیاورده و هم نتیجه بهتری بگیرند. ولی به جهت مشترک بودن مواد امتحانی چهار گرایش حقوق خصوصی، حقوق محیط زیست، حقوق مالکیت فکری و حقوق اقتصادی شرکت همزمان برای این چهار گرایش مشکلی ندارد.

حقوق خصوصی

این گرایش جزو قدیمی‌ترین رشته‌های دانش حقوق می باشد. موضوعات مورد بحث در رشته حقوق خصوصی به دو حوزه حقوق مدنی و حقوق تجارت مربوط هستند . درواقع حقوق خصوصی به روابط بین خود مردم می پردازد که مهمترین آنها روابط تجاری است که عامل ایجاد رشته حقوق تجارت شده است و یا مسائل مربوط به حقوق مدنی است که از آن جمله می توان به اموال، مالکیت، قراردادها، مسوولیت هایی که اشخاص در خطاهایی که مرتکب می شوند برایشان به وجود می آید مثل مسوولیت ناشی از حوادث، قواعد مربوط به ارث، وصیت، ولادت، اقامتگاه اشخاص و…اشاره کرد .

حقوق جزا

این رشته به بررسی جرایم و مجازات ها می پردازد حقوق جزا به دو قسمت حقوق جزای ماهوی و حقوق جزای شکلی تقسیم می‌شود.رشته‌های حقوق جزای عمومی و اختصاصی زیر مجموعه حقوق جزای ماهوی‌اند.حقوق جزای شکلی که در فاصله بین وقوع جرم و صدور حکم مجازات اهمیت می‌یابد و مجموعه قوانین و مقرراتی است که برای کشف جرم تعقیب متهمان ، تعیین مراجع ذی‌صلاح، شیوه‌های اعتراض به آراء و ..از یک‌سو و حقوق آزادی‌های متهمان از سوی دیگر، ‌وضع  شده است.

 حقوق عمومی

حقوق عمومی شامل حقوق قوای سه گانه کشور، حاکمیت و آنچه مربوط به اداره کشور است، میباشد.این گرایش از حقوق را سیاسی‌ترین رشته حقوق و یا حقوقی‌ترین رشته علوم سیاسی می‌نامند.

حقوق بین الملل

به روابط بین المللی می پردازد که خود به دو بخش حقوق روابط بین الملل عمومی و خصوصی تقسیم می شود .که حقوق روابط بین الملل عمومی به روابط بین دولتها و سازمانهای بین المللی می پردازد.

حقوق تجارت اقتصادی بین الملل

هدف از این رشته تربیت افراد متخصص در حوزه حقوق تجارت بین الملل ، برطرف کردن نیازهای قطب بازرگانی کشور و تربیت متخصصانی که در حوزه تجارت بین المللی ایران و سایر کشورها، قواعد و روابط بین المللی و جهانی و اسناد تجارت بین الملل به خوبی اطلاع دارند، میباشد.

 حقوق بشر

حقوق بشر رشته‌ای نوپا محسوب میباشد  که به بحث درباره حقوق مختلفی از جمله مدنی و سیاسی (مثل حق حیات، حق آزادی عقیده) و اقتصادی و اجتماعی (مثل حق کار، حق آموزش، حق تامین اجتماعی) می‌پردازد.

حقوق مالکیت فکری

به دو حوزه کلی تقسیم بندی می‌شود، ۱ ـ حقوق اموال فکری، ادبی و هنری : شرایط حمایت و ضمانت اجراهای نقض حقوق پدید‌آورندگان آثار ادبی و هنری مورد بحث واقع می‌شود ۲ ـ حقوق اموال فکری صنعتی : حمایت و ضمانت  نقض حقوق اشخاص بر اختراع، علامت تجاری، طرح صنعتی‌، نشانه‌های جغرافیایی،‌ طرح ساخت مدارهای یکپارچه‌ی الکترونیکی، نمونه اشیا مصرفی، نام تجاری و سایر مصادیق اموال فکری،‌ صنعتی و تجاری می‌پردازد.‌

 حقوق محیط زیست

امروزه ما شاهدیم که حقوق محیط زیست در عصر مدرن ما جایگاه بسیار مهمی دارد؛پ و تبدیل به یک مسئله‌ی جهانی شده است. به‌عنوان مثال، تقریباً در اکثر وب‌سایت‌هایی که متعلق به ارگان‌های تجاری و صنعتی است، یک لینک هم به خطمشی‌های زیست محیطی آن سازمان مربوط می‌شود و  ایران هم نباید از این حرکت جهانی غافل بماند.

حقوق اقتصادی

حقوق اقتصادی بر دو محور تاکید دارد: ۱ ـ تاکید بیش‌تر بر حوزه اقتصادی قوانین و مقررات  : قوانین و مقرراتی که با حوزه‌های اقتصادی و بازرگانی ارتباط بیش‌تر و تنگاتنگ دارند مورد بررسی و تحلیل قرار می‌گیرند از جمله حقوق بیمه،‌ حقوق مالکیت‌های صنعتی، حقوق نفت، حقوق ساخت و ساز و …

۲ ـ تحلیل و تجزیه اقتصادی قوانین: در گرایش حقوق اقتصادی، قوانین و مقررات از منظر اقتصادی بررسی می‌شوند. تشخیص مبانی و آثار اقتصادی قوانین به قانون‌گذار و حقوق‌دانان کمک می‌کند که قوانین را در راستای بهبود وضعیت اقتصادی تصویب یا اصلاح یا تفسیر کنند.

حقوق ارتباطات

حقوق ارتباطات یک رشته حقوقی مستقل و نوپاست و  از مبانی مستحکمی برخوردار است و با سایر رشته‌های حقوق رابطه بسیار نزدیکی دارد.

متخصصان حقوق ارتباطات، پنج شاخه را مورد بررسی قرار می‌دهند:

مقررات حقوقی تأسیس و اداره مؤسسات ارتباطی

مقررات حقوقی حاکم بر محتوا و انتشار مندرجات، برنامه‌ها و پیام‌های ارتباطی

مقررات حقوقی حرفه روزنامه‌نگاری و سایر دست‌اندرکاران ارتباطات

مقررات حقوقی مالکیت معنوی

مقررات حقوقی بین المللی ارتباطات

حقوق شرکت ها

حقوق تجارت الکترونیک

حقوق کیفری اطفال

حقوق خانواده

حقوق فن آوری زیستی

کاداستر

 

گرایش‌های رشته حقوق در مقطع دکتری:

امکان ادامه تحصیل در این رشته تا مقطع دکتری تخصصی برای تمام گرایشهای حقوق در ایران وجود دارد.

  • گرایش حقوق عمومی 
  • گرایش حقوق جزا و جرم شناسی
  • گرایش حقوق بین الملل عمومی 
  • گرایش حقوق خصوصی
  • گرایش حقوق نفت و گاز 
  • گرایش فقه و حقوق جزا

 

بازار کار رشته حقوق

فارغ التحصیلان رشته حقوق میتوانند به عنوان وکیل ، قاضی ،کارشناس حقوقی، دادیار، سردفتر و ….که از مشاغل پردرآمد جامعه محسوب میشوند،در دادگستری ها، دفاتر اسناد رسمی، شهرداریها، وزارتخانه ها، بانکها، شرکتها و دفترهای مشاوره حقوقی مشغول به کار شوند. اغلب مقامات معروف دنیا مانند سیاستمدارها و روسای جمهور حقوق‌دان هستند و همینطور زمینه‌ی فعالیت برای وکیلان بسیار متنوع میباشد .

البته باید توجه داشت که مشاغل  مهم این رشته  از جمله قضاوت، وکالت، تصدی دفاتر اسناد رسمی و تصدی دفتر ازدواج و طلاق امتحان ورودی داشته و نیازمند موفقیت در آزمون های کتبی و یا شفاهی مربوط به هر کدام میباشد که در قسمت زیر به توضیح بیشتر در خصوص این مشاغل میپردازیم:

وکالت

در بین مشاغل رشته ی حقوق ،وکالت به دلیل درآمد بالا و اعتباری که در جامعه دارد، بیشتر مورد توجه بوده و در رده ی اول قرار دارد.

دریافت پروانه وکالت به چه صورت است؟

برای دریافت پروانه وکالت لازم است که فارغ التحصیلان پس از دریافت مدرک کارشناسی، در آزمون ورودی کانون وکلای دادگستری مرکز شرکت کنند و پس از گذراندن دو سال دوره کارآموزی برای کسب پروانه وکالت اقدام کنند.دانشجویان میتوانند پروانه وکالت را از دو مرکز کانون وکلا و مشاور حقوقی قوه ی قضاییه دریافت نمایند. البته نوع آزمون های این دو مرکز نیز با همدیگر متفاوت است وآزمون مشاور حقوقی نسبت به کانون وکلا ساده تر میباشد.همچنین توجه داشته باشید که فارغ التحصیلان با دریافت مدرک دکتری از دانشگاه‌های معتبر این امکان را دارند تا به تدریس در دانشگاه‌ها بپردازند.

محضرداری

حیطه کاری محضر داری شامل اداره‌ امور دفتر خانه‌ اسناد رسمی‌ (با تایید سازمان‌ ثبت‌ اسناد و املاک‌ کشور ) و  نظارت‌ بر تنظیم‌ و ثبت‌ کلیه‌ اسناد در دفترخانه‌ و اوراق‌ رسمی‌ مخصوص‌ مانند: اسناد ملکی‌، وکالت‌ نامه‌، وثیقه‌ نامه‌، اعتراض‌ نامه‌، تقسیم‌ نامه‌، ضمانت‌ نامه‌، اجاره‌ نامه‌ و مدارک‌ مربوط‌ به‌ ازدواج‌ و طلاق‌  و … میباشد .

کارشناسی حقوقی یا مشاوره حقوقی

نهادها، ادارات‌ و سازمانهای‌ دولتی‌ و غیر دولتی‌ اغلب‌ نیاز به‌ کارشناس‌ حقوقی‌ یا مشاور حقوقی‌ دارند و همچنین‌ شرکتهای‌ تجاری‌ معتبر..

حقوق قضایی

داشتن‌ کارشناسی‌ حقوق‌ و بعد از آن‌، گذراندن‌ یک‌ دوره‌ دو ساله‌ کارورزی‌ و قبولی‌ در آزمون‌ مربوط‌ به‌ آن‌، شرایط‌ اشتغال‌ به‌ این‌ رشته‌ را فراهم‌ می‌کند.

شرایط‌ احراز شغل‌ قضاوت‌ : کارشناسی‌ حقوق‌ و قبولی‌ در امتحان‌ ورودی‌ وکالت‌ و گذراندن‌ دوره کارآموزی‌.

 

بهترین دانشگاه‌ های ایران برای رشته حقوق

  • دانشگاه شهید بهشتی
  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه تربیت مدرس
  • دانشگاه شیراز
  • دانشگاه فردوسی مشهد
  • دانشگاه علامه طباطبایی
  • دانشگاه کاشان

 

اگر به  رشته حقوق علاقمند هستید و می خواهید با انتخاب رشته صحیح و اصولی در این رشته پرطرفدار قبول شوید مشاوران تحصیلی ما در “گروه مشاوره انتخاب رشته انسانی دکتر یعقوبی در خدمت شما هستند تا در مورد معرفی رشته حقوق ، بازار کار رشته حقوق و دروس رشته حقوق اطلاعات کامل تری را در اختیار شما قرار داده و شما را راهنمایی کنند تا با انتخاب رشته ای هوشمند به نتیجه مطلوب خود، یعنی قبولی در رشته حقوق دست یابید.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.